Sposób przygotowania:
pizza cioci ewy
Ciasto: mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w ½ szklanki letniej wody, wlać je do mąki i lekko zamieszać nożem. Dodać jajko, sól i resztę letniej wody. Dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Farsz: odłożyć trzy pomidory i trzy cebule, resztę pomidorów udusić, przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w kostkę, udusić w oliwie, przetrzeć, połączyć z przetartymi pomidorami i odparować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyfiletować śledzie pokroić w paseczki. Odłożoną cebulę i sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w plasterki. Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości, ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce, uformować ranciki. Pastę pomidorową rozsmarować równomiernie, na niej układać paseczki śledzi, plastry pomidorów i cebuli, posypać ziołami i tartym serem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Farsz: odłożyć trzy pomidory i trzy cebule, resztę pomidorów udusić, przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w kostkę, udusić w oliwie, przetrzeć, połączyć z przetartymi pomidorami i odparować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyfiletować śledzie pokroić w paseczki. Odłożoną cebulę i sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w plasterki. Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości, ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce, uformować ranciki. Pastę pomidorową rozsmarować równomiernie, na niej układać paseczki śledzi, plastry pomidorów i cebuli, posypać ziołami i tartym serem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.