Margaretkaw

Margaretkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pizza dla każdego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna pizza na niezbyt grubym cieście, z dowolnymi dodatkami.

Pizza dla każdego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza dla każdego

 

  • Ciasto:

 

  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • 1/3 opakowania drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyzka oliwy z oliwek

 

  • Dodatki:
  • soso pomidorowy ok. 3 łyżek
  • ser żółty ok. 30 dag
  • 20 dag pieczarek
  • 2 pomidory
  • 15 dag wędliny
  • 1 cebula
  • oregano, sól, papryka i pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Pizza dla każdego
Do miski wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Drożdże i cukier dobrze wymieszać do rozpuszczenia drożdży, zalać ciepła wodą, odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać to do mąki i wyrobić ciasto, aby było elastyczne. Ułozyć ciasto w naczyniu do zapiekania i posmarować sosem pomidorowym i obłożyć dowolnymi składnikami (pokrojona drobno wędlina, podsmażone plastry papryki, plastry pomidora, cebula pocięta w piórka). Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Piec ok. 45-60 minut do zarumienienia spodu.
Pizza dla każdego
Ciasto powinno być elastyczne, ułozyć w naczyniu zawijając lekko boki do góry.
Pizza dla każdego
obłożyć dowolnymi składnikami (pokrojona drobno wędlina, podsmażone plastry papryki, plastry pomidora, cebula pocięta w piórka
Pizza dla każdego
Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać przyprawami.