Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pizza Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobra pizza na średnim cieście. Pyszna i chrupiąca...

Pizza Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza Edzi

 

 

 

  • DODATKI
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 dkg sera żółtego
  • 7 dkg salami
  • 1 cebula czerwona
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 marynowana papryka
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza Edzi
Drożdże wymieszać z cukrem i 100 ml letniej wody. Odstawić na ok 10 min, żeby "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać drożdże, które już "ruszyły", dodać oliwę, resztę wody i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 h, żeby podwoiło objętość. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ciasto jest już gotowe, jeszcze raz lekko je wyrabiamy i układamy na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy warstwę pieczarek. Na pieczarki układamy salami, kukurydzę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Przyprawiamy wg smaku. Całość posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok 20-25 min. SOS Do blendera wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przyprawy i blendujemy na jednolitą całość.
Pizza Edzi
Wyrabiamy ciasto i czekamy kiedy podwoi swoją objętość
Pizza Edzi
Z pomidorów i przypraw robimy w blenderze sos
Pizza Edzi
Na rozłożonym cieście rozsmarowujemy sos i układamy pieczarki
Pizza Edzi
Poukładane składniki posypujemy startym serem żółtym