Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pizza farmerska po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza z kurczakiem, pieczarkami i ogórkami kiszonymi.

Pizza farmerska po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza farmerska po mojemu

 

  • Ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Pozostałe składniki:
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 30 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza farmerska po mojemu
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól, olej i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na posmarowaną olejem blaszkę. Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z olejem, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną soli. Sosem posmarować ciasto. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Mięso usmażyć. Na cieście rozłożyć pieczarki, mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, odsączoną kukurydzę i pokrojone w plasterki ogórki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nim pizzę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z ketchupem.
Pizza farmerska po mojemu
Gładkie ciasto zagniecione z mąki soli oleju i rozpuszczonych w wodzie drożdży.
Pizza farmerska po mojemu
Sos do pizzy przygotowany z koncentratu pomidorowego czosnku oleju i soli.
Pizza farmerska po mojemu
Ciasto wyłożone na blaszkę i posmarowane sosem.
Pizza farmerska po mojemu
Wszystkie składniki wyłożone na posmarowany sosem cienki spód.