marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza kminkowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto na pizzę wyrobić i zagnieść oraz dać do wyrośnięcia.Blachę wysmarować cienko olejem i rozłożyć ciasto,na to składniki.Piec ok.30 min.

Pizza kminkowa.

Składniki:

Pizza kminkowa.

 

  • Ciasto:
  • 180 g.mąki pszennej poznańskiej (w tym do podsypania),
  • 40 dag.drożdży Babuni,
  • 1/3 szklanki wody letniej lub mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pół torebki kminku mielonego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Nadzienie jarskie:
  • 40 dag.sera żółtego lub ricotty,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 średni pomidor,
  • 1 por,
  • 10 g.oliwek czarnych,
  • zioła suszone roztarte(bazylia,estragon,oregano),
  • pieprz lub ostra mielona papryka,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Pizza kminkowa.
Rozgnieść kawałek drożdży z mlekiem lub letnią wodą i łyżeczką cukru.Odstawić na 5 min.,a następnie wsypać mąkę przesianą,so-
-li,kminku oraz dwie łyżki oliwy z oliwek.Wyrabiać i zagnieść,pod-
-sypując mąką ciasto.Potem dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
okryte ściereczką lnianą na 1-2 godz.Ser pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć,a warzywa opłukać,oczyścić z gniazd,pestki,
łodyg zwiędłych,po czym pokroić na plasterki,oliwki wyjąć,osączyć
bez krojenia ich,zioła rozetrzeć w dłoniach.Blachę posmarować
kapką oleju pędzelkiem silikonowym i rozłożyć ciasto,a na nie skł-
-adniki serowo-jarskie,posypać ziołami i przyprawami.Piekarnik na-
-grzać do 200 st.C.i wsunąć blachę z ciastem do piekarnika.Piec
ok.25-30 min.Po wyjęciu pokroić i jeść.