Sposób przygotowania:
Pizza młodo jarzynowa
Wlej letnią wodę do miski, dodaj olej i wsyp mieszankę na ciasto razem z drożdżami. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je ok. 20 minut. Włóż do miski, przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj na prostokąt nieco większy od formy (22x33cm). Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, uformuj wyższy rant. Zostaw ciasto pod przykryciem do napuszenia, na ok. pół godziny. Składniki sosu wymieszaj w miseczce, dopraw do smaku. Oczyszczone warzywa ugotuj al'dente - tylko szparagi zostaw surowe. Szparagi połam na kawałki, odłamując niepotrzebne stwardniałe końcówki. Marchewki poprzekrawaj na połówki, bób obierz z łupinek, kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Obgotowane warzywa i szparagi wymieszaj z olejem i przyprawami. Gdy ciasto podrośnie posmaruj je grubo sosem. Nałóż warzywa i posyp serem. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 st. C i piecz ok. 20 minut.
Przepisy DORCI