Sposób przygotowania:
Pizza na cieście kefirowym
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i wszystko rozetrzeć na płyn. Wsypać mąkę i sól. Kefir z ciepłą wodą wymieszać i wlać do miski z mąką i lekko wymieszać. Następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zakryć miskę ściereczką zostawiając ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie pokroić boczek, cebulę, cukinię i marchewkę, groszek odsączyć na sicie a ser zetrzeć na tarce. Gdy wyrośnie ponownie je wyrobić i podzielić na 4 części. 3 talerze ceramiczne o średnicy 35 cm i jeden szklany z formy do pieczenia wysypać mąką. Każdy kawałek ciasta cienko wałkować tworząc koło i układać na przygotowanych talerzach. Ciasto posmarować sosem zostawiając wolny brzeg. Na sosie rozłożyć przygotowane składniki, posypać serem i przyprawami. Pizzę zostawić na kilka minut i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco, można polać ketchupem.
zbysiowa
zewa
Dziękuję, ja ostatnio często robię i kombinuję też z ciastem :)