SUPERPRZEPIS

Pizza na cieście kefirowym

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pizza na cieście kefirowym Więcej zdjęć (4)

Ciasto kefirowe bardzo nam smakowało - pizza pyszna była!

Składniki:

Pizza na cieście kefirowym

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szk oleju ryżowego
  • 200 ml kefiru
  • 100 ml ciepłej wody

 

  • 350 ml domowego ostrego sosu pomidorowego
  • Dodatki :
  • surowy boczek wędzony
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 gotowane marchewki
  • 1 duża cebula
  • świeża cukinia
  • żółty ser
  • zioła włoskie
  • pieprz
  • chili
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Pizza na cieście kefirowym
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i wszystko rozetrzeć na płyn. Wsypać mąkę i sól. Kefir z ciepłą wodą wymieszać i wlać do miski z mąką i lekko wymieszać. Następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zakryć miskę ściereczką zostawiając ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie pokroić boczek, cebulę, cukinię i marchewkę, groszek odsączyć na sicie a ser zetrzeć na tarce. Gdy wyrośnie ponownie je wyrobić i podzielić na 4 części. 3 talerze ceramiczne o średnicy 35 cm i jeden szklany z formy do pieczenia wysypać mąką. Każdy kawałek ciasta cienko wałkować tworząc koło i układać na przygotowanych talerzach. Ciasto posmarować sosem zostawiając wolny brzeg. Na sosie rozłożyć przygotowane składniki, posypać serem i przyprawami. Pizzę zostawić na kilka minut i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco, można polać ketchupem.
Pizza na cieście kefirowym
Etap 1rozdzielić ciasto a potem poukładać wszystkie składniki
Pizza na cieście kefirowym
Etap 2pizzę piec 15 minut w 200 stopniach
Pizza na cieście kefirowym
Etap 3upieczoną pizzę podawać na gorąco ...