kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 930]

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami.

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

Składniki:

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

 

  • ciasto:
  • 30g drożdży
  • 240ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • 280g maki pszennej tortowej
  • 70 maki żytniej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatki:
  • kiełbasa swojska
  • boczek
  • cebula
  • orzeszki ziemne
  • sos pomidorowy
  • ser mozarella
  • oregano

Sposób przygotowania:

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami
Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut.