Sposób przygotowania:
Pizza na koniec lata
Drożdże mieszamy z wodą z dodatkiem cukru. Odstawiamy na 15 minut, potem, dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajko i olej. Wyrabiamy ciasto aż stanie
się jednolite. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, potem rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie pomidory obieramy ze skórek, 5 pomidorów kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy obraną cebulę pokrojoną w pióra i smażymy aż cebula się zeszkli, potem dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oregano i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i dusimy ok 10 minut.
Kurki czyścimy i kroimy na kawałki, podsmażamy parę minut na odrobinie oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pomidorowy farsz rozkładamy na cieście, na wierzchu układamy kurki, wrzystko przykrywamy plastrami żółtego sera i na wierzchu układamy pomidora pokrojonego w plastry.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut
się jednolite. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, potem rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie pomidory obieramy ze skórek, 5 pomidorów kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy obraną cebulę pokrojoną w pióra i smażymy aż cebula się zeszkli, potem dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oregano i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i dusimy ok 10 minut.
Kurki czyścimy i kroimy na kawałki, podsmażamy parę minut na odrobinie oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pomidorowy farsz rozkładamy na cieście, na wierzchu układamy kurki, wrzystko przykrywamy plastrami żółtego sera i na wierzchu układamy pomidora pokrojonego w plastry.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut