SUPERPRZEPIS

Pizza na koniec lata

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pizza na koniec lata Więcej zdjęć (3)

Pizza z pomidorami i kurkami

Składniki:

Pizza na koniec lata

 

Sposób przygotowania:

Pizza na koniec lata
Drożdże mieszamy z wodą z dodatkiem cukru. Odstawiamy na 15 minut, potem, dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajko i olej. Wyrabiamy ciasto aż stanie
się jednolite. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, potem rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie pomidory obieramy ze skórek, 5 pomidorów kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy obraną cebulę pokrojoną w pióra i smażymy aż cebula się zeszkli, potem dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oregano i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i dusimy ok 10 minut.
Kurki czyścimy i kroimy na kawałki, podsmażamy parę minut na odrobinie oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pomidorowy farsz rozkładamy na cieście, na wierzchu układamy kurki, wrzystko przykrywamy plastrami żółtego sera i na wierzchu układamy pomidora pokrojonego w plastry.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut
Pizza na koniec lata
farsz do pizzy nie pwinien być zbyt długo smażony
Pizza na koniec lata
Pizze pieczemy aż ser się roztopi. Uważamy, zeby ciasto się nie przypaliło od spodu