Sposób przygotowania:
Pizza na winie
Do miseczki wlewamy letnią wodę, dodajemy miód, pokruszone drożdże i 100 g mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Gdy drożdże ruszą dodajemy oliwę, resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto do jednolitej masy, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 min. Przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę , dodajemy pokrojoną wędlinę i mięso, przesmażamy chwilę, po czym podlewamy winem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano. Dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy go w placek na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zawijamy ozdobnie brzegi.Pozostawiamy ciasto na 10 minut po czym nakładamy pozostałe składniki o temperaturze pokojowej. Rozsypujemy część sera, układamy warstwą zawartość patelni, posypujemy odsączoną kukurydzą. Na końcu posypujemy resztą sera. Pieczemy pizzę w nagrzanym do 200 st.C piekarniku na złoty kolor. (15-20 min.)
edytaha
zbysiowa
marietta
-Natka-
jaNina
I tyle z kącika dobrych rad. Powodzenia!