SUPERPRZEPIS

Pizza na winie

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pizza na winie Więcej zdjęć (5)

Na cieście drożdżowym znalazły się te składniki które nawinęły się pod rękę dlatego nazwałam ją na winie ;)

Składniki:

Pizza na winie

 

  • ciasto : 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży (1/4 kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • farsz:
  • wędliny, mięso z kurczaka z grilla itp
  • 2 rodzaje sera (parmezan i gouda)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • suszone : bazylia i oregano
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na winie
Do miseczki wlewamy letnią wodę, dodajemy miód, pokruszone drożdże i 100 g mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Gdy drożdże ruszą dodajemy oliwę, resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto do jednolitej masy, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 min. Przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę , dodajemy pokrojoną wędlinę i mięso, przesmażamy chwilę, po czym podlewamy winem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano. Dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy go w placek na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zawijamy ozdobnie brzegi.Pozostawiamy ciasto na 10 minut po czym nakładamy pozostałe składniki o temperaturze pokojowej. Rozsypujemy część sera, układamy warstwą zawartość patelni, posypujemy odsączoną kukurydzą. Na końcu posypujemy resztą sera. Pieczemy pizzę w nagrzanym do 200 st.C piekarniku na złoty kolor. (15-20 min.)
Pizza na winie
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 min.
Pizza na winie
Dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano.
Pizza na winie
Placek na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zawijamy ozdobnie brzegi.
Pizza na winie
Rozsypujemy część sera, układamy warstwą zawartość patelni, posypujemy odsączoną kukurydzą.