marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza orkiszowa ze szpinakiem i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza to najprostszy obiad i z prostych składników, jakie mamy w domu. Wystarczą niekiedy trzy dodatkowe składniki jak wędlina, ser i warzywa świeże lub suszone. ja dodam mrożony szpinak, camembert i pomidory suszone.

Pizza orkiszowa ze szpinakiem i camembertem

Składniki:

Pizza orkiszowa ze szpinakiem i camembertem

  • 2,5 szklanki maki orkiszowej na cienkie ciasto,
  • 7 dag. drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2/3 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g. szpinaku mrożonego,
  • 1 opakowanie sera camembert z pieprzem,
  • 20 dag. suszonych pomidorów w zalewie,
  • 15 dag.oliwek czarnych bezpestkowych,
  • 3 łyżki pasty paprykowej "Ajwar",
  • 5-6 siekanych ząbków czosnku,
  • 1 łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Pizza orkiszowa ze szpinakiem i camembertem
Sporządzić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz niepełnej szklanki wody letniej i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Mąkę orkiszową odmierzyć szklankami i przesiać do dużej miski, wlać zaczyn, dodać soli dwie łyżeczki i trzy oliwy z oliwek. Wyrabiać i zagnieść oraz odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ponad godzinę.

Ser camembert po wypakowaniu pokroić na podłużne plasterki, pomidory suszone wyjąć z zalewy, odsączając na łyżce cedzakowej. Szpinak wyjąć i rozmrozić w zlewozmywaku, lub też sparzyć wrzątkiem na durszlaku i odczekać, aż woda obcieknie.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić łyżką oleju, rozprowadzając go pędzelkiem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwakować na posypanej mąką stolnicy i wylepić nim blachę. Posmarować pastą warzywną wierzch ciasta i kłaść łyżką szpinak, siekane ząbki czosnku, suszone i siekane pomidory oraz paski camemberta z pieprzem. Dodać też garść oliwek bezpestkowych czarnych. Wstawić blachę z pizzą do piekarnika i piec 30 min.

Po upieczeniu wyjąć blachę na kuchenkę i pokroić pizzę radełkiem lub nożem.