Sposób przygotowania:
Pizza orkiszowa ze szpinakiem i camembertem
Sporządzić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz niepełnej szklanki wody letniej i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Mąkę orkiszową odmierzyć szklankami i przesiać do dużej miski, wlać zaczyn, dodać soli dwie łyżeczki i trzy oliwy z oliwek. Wyrabiać i zagnieść oraz odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ponad godzinę.
Ser camembert po wypakowaniu pokroić na podłużne plasterki, pomidory suszone wyjąć z zalewy, odsączając na łyżce cedzakowej. Szpinak wyjąć i rozmrozić w zlewozmywaku, lub też sparzyć wrzątkiem na durszlaku i odczekać, aż woda obcieknie.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić łyżką oleju, rozprowadzając go pędzelkiem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwakować na posypanej mąką stolnicy i wylepić nim blachę. Posmarować pastą warzywną wierzch ciasta i kłaść łyżką szpinak, siekane ząbki czosnku, suszone i siekane pomidory oraz paski camemberta z pieprzem. Dodać też garść oliwek bezpestkowych czarnych. Wstawić blachę z pizzą do piekarnika i piec 30 min.
Po upieczeniu wyjąć blachę na kuchenkę i pokroić pizzę radełkiem lub nożem.
Ser camembert po wypakowaniu pokroić na podłużne plasterki, pomidory suszone wyjąć z zalewy, odsączając na łyżce cedzakowej. Szpinak wyjąć i rozmrozić w zlewozmywaku, lub też sparzyć wrzątkiem na durszlaku i odczekać, aż woda obcieknie.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić łyżką oleju, rozprowadzając go pędzelkiem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwakować na posypanej mąką stolnicy i wylepić nim blachę. Posmarować pastą warzywną wierzch ciasta i kłaść łyżką szpinak, siekane ząbki czosnku, suszone i siekane pomidory oraz paski camemberta z pieprzem. Dodać też garść oliwek bezpestkowych czarnych. Wstawić blachę z pizzą do piekarnika i piec 30 min.
Po upieczeniu wyjąć blachę na kuchenkę i pokroić pizzę radełkiem lub nożem.