Sposób przygotowania:
Pizza pełnoziarnista z dodatkami
W garnku wymieszać mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzać. Dodać 5 dag drożdży i utrzeć do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypać po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodać 1 jajko, wlać zaczyn, dodać 3 łyżki oleju, szczyptę przyprawy bałkańskiej i ciasto wyrobić za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawić misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągnąć misę, posypać ciasto delikatnie mąką i wyrobić ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne. Ciasto na pizzę rozwałkować i przełożyć do suchej formy 33x23 Polać ciasto sosem przygotowanym z keczupu,koncentratu pomidorowego i szczypty przyprawy bałkańskiej. Jako obkład można wykorzystać plasterki polędwicy, świeżego pomidora i kawałki sera mozzarella. Pizzę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Pokroić pizzę i rozłożyć na talerze.