Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Pizza warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podane proporcje składników wystarczą na dwie duże pizze. Na jedną pizzę należy wziąć połowę składników.

Pizza warzywna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza warzywna

 

  • Ciasto:
  • kg mąki
  • pół szklanki oliwy
  • 100 g drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • ciepła woda ok. 2/3 szklanki
  • Farsz:
  • opakowanie mrożonych warzyw - brokuł, marchew, kalafior
  • 1 papryka konserwowa
  • 1 puszka fasolki szparagowej w zalewie
  • jasna część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • oregano suszone
  • bazylia świeża lub suszona
  • żółty ser do posypania ok. 200 g
  • sól

Sposób przygotowania:

Pizza warzywna
IASTO Wysypać mąkę na blat (zostawić ok. 100 g do wałkowania i podsypywania). Zrobić w środku miejsce na dodatki. Rozkruszyć na mąkę drożdże, dodać sól i oliwę. Dodawać powoli wodę łącząc składniki. Lepiej dodać za dużo wody, niż potem do twardego ciasta próbować dodać wodę. Zagnieść aż będzie elastyczne i miękkie. W razie potrzeby podsypywać mąką. Rozwałkować na dwa kwadratowe placki odpowiadające blachom wsuwanym do piekarnika. Pozostawić na obsypanych mąką blachach do niewielkiego wyrośnięcia. FARSZ Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć łyżką wody, posolić, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ostrą paprykę. Mrożone warzywa podgotować na parze lub w niewielkiej ilości wody na półmiękko, posolić. Fasolkę odcedzić. Paprykę pokroić w paski. Pora pokroić w cienkie talarki. Ser zetrzeć na tarce lub pociąć w kawałki np. obieraczką do warzyw. Ciasto posmarować sosem z koncentratu pomidorowego. Posypać połową sera żółtego. Rozłożyć w kolejności fasolkę, pora, marchewkę, kalafior, brokuła, paprykę. Posypać z wierzchu serem i suszonym oregano. Piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
Pizza warzywna
Dwie pizze wystarczą na obiad dla 4-6 osobowej rodziny.
Pizza warzywna
Ser można wysypać tylko na werzch farszu, posypanie pod farszem łączy składniki