Sposób przygotowania:
Pizza warzywna
IASTO Wysypać mąkę na blat (zostawić ok. 100 g do wałkowania i podsypywania). Zrobić w środku miejsce na dodatki. Rozkruszyć na mąkę drożdże, dodać sól i oliwę. Dodawać powoli wodę łącząc składniki. Lepiej dodać za dużo wody, niż potem do twardego ciasta próbować dodać wodę. Zagnieść aż będzie elastyczne i miękkie. W razie potrzeby podsypywać mąką. Rozwałkować na dwa kwadratowe placki odpowiadające blachom wsuwanym do piekarnika. Pozostawić na obsypanych mąką blachach do niewielkiego wyrośnięcia. FARSZ Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć łyżką wody, posolić, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ostrą paprykę. Mrożone warzywa podgotować na parze lub w niewielkiej ilości wody na półmiękko, posolić. Fasolkę odcedzić. Paprykę pokroić w paski. Pora pokroić w cienkie talarki. Ser zetrzeć na tarce lub pociąć w kawałki np. obieraczką do warzyw. Ciasto posmarować sosem z koncentratu pomidorowego. Posypać połową sera żółtego. Rozłożyć w kolejności fasolkę, pora, marchewkę, kalafior, brokuła, paprykę. Posypać z wierzchu serem i suszonym oregano. Piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.