SUPERPRZEPIS

Pizza z bazyliową koroną

  • 4
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pizza z bazyliową koroną Więcej zdjęć (2)

Tradycyjna pizza z kurczakiem, pomidorami, papryką zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowo – bazyliowego brzegu wypełnionego aromatycznym, zielonym pesto. Prawdziwie królewska pizza !

Składniki:

Pizza z bazyliową koroną

 

  • Ciasto
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do wysmarowania formy

 

  • Pesto
  • 1 doniczka bazylii
  • 30g orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml oliwy
  • 100g startego żółtego sera gouda

 

Sposób przygotowania:

Pizza z bazyliową koroną

ETAP 1:

Pizza z bazyliową koroną
ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia

1. Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać
do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasta uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 36 cm wysmarowanej oliwą. Na brzegach uformować zagłębienia do wypełnienia pesto.

ETAP 2:

Pizza z bazyliową koroną
wszystkie składniki na pesto zmiksować ..

2. Pesto
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą konsystencję.

ETAP 3:

3. Fileta pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na oliwie.

ETAP 4:

Pizza z bazyliową koroną
pieczarki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić

4. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.

ETAP 5:

4. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.

ETAP 6:

Pizza z bazyliową koroną
cebulę poszatkować i podsmażyć

5. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać sparzonego, pozbawionego skórki i również drobno pokrojonego pomidora. Smażyć razem do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

ETAP 7:

6. Pizzę wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki fileta, pieczarki, papryki, posypać startym żółtym serem oraz pokruszoną mozzarellą. Uformowane zagłębienia wypełnić pesto.

ETAP 8:

Pizza z bazyliową koroną
pizza z koroną

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-35minut.