Sposób przygotowania:
Pizza z bazyliową koronąETAP 1:
1. Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać
do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasta uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 36 cm wysmarowanej oliwą. Na brzegach uformować zagłębienia do wypełnienia pesto.
ETAP 2:
2. Pesto
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą konsystencję.
ETAP 3:
3. Fileta pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na oliwie.
ETAP 4:
4. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.
ETAP 5:
4. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.
ETAP 6:
5. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać sparzonego, pozbawionego skórki i również drobno pokrojonego pomidora. Smażyć razem do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
ETAP 7:
6. Pizzę wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki fileta, pieczarki, papryki, posypać startym żółtym serem oraz pokruszoną mozzarellą. Uformowane zagłębienia wypełnić pesto.
ETAP 8:
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-35minut.
Magdalena88
misia5
niezły kąsek
weronikaS