Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pizza z jajami, jarzynami i żółtym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie (może być pół na pół z mlekiem) i połączyć

Pizza z jajami, jarzynami i żółtym serem

Składniki:

Pizza z jajami, jarzynami i żółtym serem

 

  • Ciasto:

 

  • 40 dag (2 szklanki) mąki

 

 

 

  • 2/3 szklanki wody

 

 

  • tłuszcz do blachy

 

  • Nadzienie:

 

  • 13 łyżek przecieru pomidorowego

 

  • 2-3 ugotowane jaja

 

 

  • 15-20 dag oczyszczonej cukini lub kabaczka

 

  • 1-2 strąki papryki świeżej lub konserwowej

 

  • pęczek natki pietruszki lub koperku

 

  • 10-20 dag żółtego sera

 

 

  • pieprz (inne przyprawy według uznania)

Sposób przygotowania:

Pizza z jajami, jarzynami i żółtym serem
Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie (może być pół na pół z mlekiem) i połączyć z przesianą mąką. Wyrabiać około 10 min. Następnie wlać oliwę i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Rozwałkować na placek grubości 1 cm i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Zrobić podwyższony brzeg. Przygotować dodatki do pizzy. Warzywa umyć i oczyścić. Jaja obrać i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w krążki. Cukinię lub kabaczek oczyścić z miąższu, drobno posiekać. Paprykę pozbawić pestek i pokroić w krążki. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, pokryć rozdrobnionymi jajami i jarzynami w dowolnej kolejności. Przyprawić do smaku, posypać tartym żółtym serem. Piec około 30 min w średnio gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.