Sposób przygotowania:
Pizza z szynką, serem i kukurydzą
1. Przygotowujemy rozczyn: Mleko podgrzewamy by było dość ciepłe, ale nie gorące, następnie wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, by wyrósł. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos - w dużym kubku umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce, kukurydzę odcedzamy, a szynkę konserwową kroimy w dowolne mniejsze kawałki. 3. Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy sól, olej i wbijamy jajko. Dodajemy rozczyn i zaczynamy delikatnie łączyć wszystkie składniki, stopniowo dolewamy wodę. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Formy do tarty natłuszczamy olejem, wyklejamy porcją ciasta. Te smarujemy 1/3 sosu , posypujemy serem, układamy szynkę konserwową, a następnie ozdabiamy kukurydzą. 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. ok. 20 minut (w zależności od grubości ciasta).