Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z wędliną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza domowej roboty smakuje wyśmienicie, polecam.

Pizza z wędliną i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z wędliną i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pizza z wędliną i pieczarkami
Drożdże włożyć do miseczki dodać cukier i 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie na stolnicę przesiać mąkę dodać rozczyn, oliwę, sól, pozostałe mleko, wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować, ułożyć w przygotowanej formie, odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki, szynkę, kiełbasę, koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie, wymieszać i smażyć do odparowania płynu, przyprawić do smaku. Ciasto posypać odrobiną startego sera, wyłożyć kiełbasę z pieczarkami, ułożyć pokrojoną paprykę, posypać pozostałym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Pizza z wędliną i pieczarkami
Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę, szynkę, pieczarki i koncentrat pomidorowy, wymieszać, podsmażyć.
Pizza z wędliną i pieczarkami
Podsmażony i przyprawiony farsz wyłożyć na przygotowane ciasto.
Pizza z wędliną i pieczarkami
Na wierzchu ułożyć pokrojoną paprykę, posypać żółtym tartym serem.