AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pizza ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Troszkę nietypowa, ale za to przepyszna pizza na grubym cieście z dodatkiem pieczarek oraz białych i zielonych szparagów. Najlepiej smakuje podana z sosem czosnkowym.

Pizza ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza ze szparagami

 

 

 

  • SOS CZOSNKOWY:
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • posiekany koperek

 

  • szczypiorek do posypania.

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami
Najpierw zabieramy się za przygotowanie farszu - oczyszczamy i myjemy pieczarki, podsmażamy na oleju. Obraną cebulę kroimy na ćwiartki, następnie na grubsze paseczki, również smażymy. Pod koniec smażenia łączymy pieczarki z cebulą, jeszcze chwilę smażymy, doprawiamy przyprawami i zostawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wielkości piekarnika ( ok. 40 x 40 cm ) smarujemy olejem. Szparagi myjemy i oczyszczamy, kroimy na 3 części. Z dolnych zdrewniałych części możemy zrobić zupę, natomiast górne i środkowe części gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie około 5-7 minut. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do przesianej mąki dodajemy rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlewamy olej, solimy i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne. Wyrobione ciasto od razu rozciągamy palcami na wysmarowanej olejem blaszce, wierzch ciasta również smarujemy olejem. Na to wykładamy farsz cebulowo-pieczarkowy, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni C. Upieczoną pizzę kroimy na kawałki ( ja zawsze dzielę na 9 kawałków ), polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SOS CZOSNKOWY przygotowujemy z podanych składników - wszystkie razem dokładnie mieszamy w miseczce. SMACZNEGO :)
Pizza ze szparagami
Szparagi dzielimy na 3 części, dolne zostawiamy na zupę, a górne i środkowe gotujemy ok. 5-7 minut.
Pizza ze szparagami
Na rozciągniętym cieście posmarowanym olejem wykładamy farsz cebulowo-pieczarkowy oraz kawałki szparagów.
Pizza ze szparagami
Wierzch pizzy posypujemy startym żółtym serem, pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach C.
Pizza ze szparagami
Upieczoną pizze od razu kroimy na kawałki - ja zawsze dzielę ją na 9 kawałków.