Sposób przygotowania:
Pizza ze szparagami
Najpierw zabieramy się za przygotowanie farszu - oczyszczamy i myjemy pieczarki, podsmażamy na oleju. Obraną cebulę kroimy na ćwiartki, następnie na grubsze paseczki, również smażymy. Pod koniec smażenia łączymy pieczarki z cebulą, jeszcze chwilę smażymy, doprawiamy przyprawami i zostawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wielkości piekarnika ( ok. 40 x 40 cm ) smarujemy olejem. Szparagi myjemy i oczyszczamy, kroimy na 3 części. Z dolnych zdrewniałych części możemy zrobić zupę, natomiast górne i środkowe części gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie około 5-7 minut. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do przesianej mąki dodajemy rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlewamy olej, solimy i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne. Wyrobione ciasto od razu rozciągamy palcami na wysmarowanej olejem blaszce, wierzch ciasta również smarujemy olejem. Na to wykładamy farsz cebulowo-pieczarkowy, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni C. Upieczoną pizzę kroimy na kawałki ( ja zawsze dzielę na 9 kawałków ), polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SOS CZOSNKOWY przygotowujemy z podanych składników - wszystkie razem dokładnie mieszamy w miseczce. SMACZNEGO :)