Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem Ali
Szpinak - jeśli mnożony - zalać mlekiem około 1/4 szklanki i gotować do roztopieni. Dodać sól, pieprz, śmietanę i czosnek do smaku. Na końcu rozbełtać w szpinaku jajko - aby nie zrobiła się jajecznica ściągnąć na czas dodawania jajka z palnika, a następnie energicznie mieszać do czasu zgęstnienia. W międzyczasie zrobić rozczyn z drożdży, mleka i odrobiny z odrobiną soli - odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól i 2 łyżki oleju oraz rozczyn. Wyrabiać ciasto - to trochę pracochłonne, należy je dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić na trochę do wyrośnięcia. W tym czasie obrać i pokroić na talarki cebulę. Należy podsmażyć ją na oleju. Na blaszkę wylać odrobinę oleju i wyłożyć część ciasta. Rozłożyć je na blaszce, a na nim sos pomidorowy lub ketchup i rozsmarować na powierzchni. Wyłożyć szpinak, cebulę i serek kanapkowy. Całość posypać żółtym serem. Posypać bazylią i oregano. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-30 minut. Podawać z sosem czosnkowym. I smacznego