Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem i serem pleśniowym
Składniki ciasta na spód pizzy wrzucam do robota kuchennego i wyrabiam (można oczywiście zrobić to ręcznie). Wyrobione ciasto wykładam na stolnicę obsypaną mąką i zostawiam w cieple. Obrany czosnek i cebulę wrzucam do blendera, dokładam umyte pomidory (wcześniej wycinam twarde gniazda) i miksuję. Masę przelewam do płaskiego rondla, dodaje oliwę, ocet, przyprawy i cukier.Całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średniej mocy przez ok. 20 minut, sos powinien lekko zgęstnieć, ale nie za bardzo, żeby łatwo rozprowadzał się po cieście. Ciasto dzielę na 4 części i rozwałkowuję je na wysmarowanych oliwą blaszkach (można użyć jednej dużej blachy z piekarnika). Smaruję sosem pomidorowym. Szpinak wrzucam na patelnię z odrobiną oleju, dodaję czosnek i smażę 2 minuty. Następnie przekładam na ciasto. Dokładam ser pokrojony w plastry i oliwki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piekę 12-15 minut.