Sposób przygotowania:
Pizzerinki
Najpierw przygotować farsz- pieczarki oczyścić i podsmażyć na oleju, cebulę również, pod koniec smażenia wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i zostawić do przestygnięcia. Połową masła wysmarować blachę ( lub prodiż ). Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlać olej, ciasto osolić, wyrobić. Jeżeli trzeba- dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne.
Ciasto można rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać okręgi o średnicy ok. 9 cm albo też można formować kulki i spłaszczać je w rękach na cienkie placuszki. Placki układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, posmarować każdy olejem i koncentratem pomidorowym. Na to rozkładać wystudzony farsz oraz pokrojoną na małe kawałeczki szynkę, można dodać paprykę pokrojoną na paseczki, kukurydzę lub groszek z puszki ( dodatki według uznania ), posypać startym żółtym serem. Położyć mały kawałeczek masła na każdej pizzerince, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać gorące z dodatkiem ketchupu lub przygotowanego sosu pomidorowego, czy czosnkowego.
Z tej porcji u mnie wyszło 18 pizzerinek. SMACZNEGO :)
Ciasto można rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać okręgi o średnicy ok. 9 cm albo też można formować kulki i spłaszczać je w rękach na cienkie placuszki. Placki układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, posmarować każdy olejem i koncentratem pomidorowym. Na to rozkładać wystudzony farsz oraz pokrojoną na małe kawałeczki szynkę, można dodać paprykę pokrojoną na paseczki, kukurydzę lub groszek z puszki ( dodatki według uznania ), posypać startym żółtym serem. Położyć mały kawałeczek masła na każdej pizzerince, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać gorące z dodatkiem ketchupu lub przygotowanego sosu pomidorowego, czy czosnkowego.
Z tej porcji u mnie wyszło 18 pizzerinek. SMACZNEGO :)