AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miniaturowe pizze, które każdy może przyrządzić tak, jak lubi...

Pizzerinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizzerinki

 

  • CIASTO:
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 4 łyżki oleju.
  • FARSZ:
  • 50 dag pieczarek
  • 4-5 średnich cebul
  • 10-15 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 dag masła
  • sól i pieprz
  • przyprawa do pizzy
  • 20-30 dag żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Pizzerinki
Najpierw przygotować farsz- pieczarki oczyścić i podsmażyć na oleju, cebulę również, pod koniec smażenia wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i zostawić do przestygnięcia. Połową masła wysmarować blachę ( lub prodiż ). Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlać olej, ciasto osolić, wyrobić. Jeżeli trzeba- dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne.
Ciasto można rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać okręgi o średnicy ok. 9 cm albo też można formować kulki i spłaszczać je w rękach na cienkie placuszki. Placki układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, posmarować każdy olejem i koncentratem pomidorowym. Na to rozkładać wystudzony farsz oraz pokrojoną na małe kawałeczki szynkę, można dodać paprykę pokrojoną na paseczki, kukurydzę lub groszek z puszki ( dodatki według uznania ), posypać startym żółtym serem. Położyć mały kawałeczek masła na każdej pizzerince, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać gorące z dodatkiem ketchupu lub przygotowanego sosu pomidorowego, czy czosnkowego.
Z tej porcji u mnie wyszło 18 pizzerinek. SMACZNEGO :)
Pizzerinki
Takie mini pizze każdy może przygotować tak, jak lubi...
Pizzerinki
Każdą pizzerinkę można przygotować z innymi dodatkami....