aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Pizzerinki ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna pizza ze szpinakiem i fetą, z dodatkami takimi jak: czarne oliwki i brokuł. Polecam, szybko i smacznie.

Pizzerinki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki ze szpinakiem

 

  • ciasto:

 

  • ok. 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli.

 

  • dodatki:

 

  • 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
  • 50 g żółtego sera,
  • kilka różyczek brokuła,
  • 6 brykietów mrożonego szpinaku,
  • 1/4 fety,
  • kilka czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

Pizzerinki ze szpinakiem
Ciasto: W rondelku podgrzać mleko, tak by było letnie. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypać najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewać mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagnieść ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej formować kulkę, rozpłaszczyć i lekko rozwałkować na placek.. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i temperaturę . 
Pizzerinki ze szpinakiem
szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody
Pizzerinki ze szpinakiem
pizzerinki smarujemy sosem pomidorowym .
Pizzerinki ze szpinakiem
posypujemy serem i szpinakiem rozmrożonym
Pizzerinki ze szpinakiem
układamy kosteczkę z sera feta, plasterki oliwek