Sposób przygotowania:
Pizzerinki ze szpinakiem
Ciasto: W rondelku podgrzać mleko, tak by było letnie. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypać najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewać mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagnieść ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej formować kulkę, rozpłaszczyć i lekko rozwałkować na placek.. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i temperaturę .
zbysiowa