Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pizzeriny

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

pachnące, chrupiące, w sam raz na ciepłą przekąskę

Pizzeriny

Składniki:

Pizzeriny

 

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ok.1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

  • FARSZ:
  • ok. 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 4-5 dużych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 20 dkg sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do posmarowania: 1 jajko
  • trochę mąki do posypania blatu

Sposób przygotowania:

Pizzeriny
Wodę podgrzewamy, wkruszamy drożdże, mieszamy, dodajemy cukier i łyżkę mąki, odstawiamy na ok. 15-30 min. aż ruszą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zioła, wlewamy oliwę i rozczyn, zagniatamy sprężyste, odstające od ręki ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 40-60 min.). W międzyczasie ścieramy ser na tarce, oszyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, podsmażamy aż zaczną się rumienić, dodajemy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli i odparuje ew. reszta wody z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, odstawiamy aby przestygły. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kwadraty o boku dł. ok. 10-12 cm (pomogłam sobie przykładając kwadratową przykrywkę od pudełka plastikowego). Środek każdego smarujemy po skosie przecierem pomidorowym (ok. 1 łyżeczki), posypujemy startym serem i kładziemy czubatą łyżkę pieczarek. Pozostałe dwa wolne końce zawijamy do środka tak aby na siebie zachodziły i zlepiamy je - można wsunąć pod nie szeroki nóż i zlepić końce przyciskając do niego. Wierzch smarujemy, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem. Pizzeriny układamy luźno na blasze i pieczemy ok. 15-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Podajemy prosto z pieca lub po przestudzeniu. Dobre są nawet na zimno. Z tej ilości składników otrzymamy ok. 8-10 szt.