Sposób przygotowania:
Placek cebulowy z sosem sojowym
Tortownice posmarować masłem i oprószyć tarta bułką. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, włożyć cebulę i mieszając smażyć przez 5-7 minut, aż się zrumieni. Przełożyć do miski, dodać ser, śmietanę, żółtka i tartą bułkę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stC) i piec 40-50 minut, aż placek wyrośnie i zrumieni się.
Przygotować sos:
Na patelni rozgrzać masło, posypać je mąką i mieszając smażyć przez 1 minutę. Rozprowadzić śmietaną i gdy zawrze, zestawić z ognia. Dodać sos sojowy, dokładnie wymieszać i przelać do sosjerki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stC) i piec 40-50 minut, aż placek wyrośnie i zrumieni się.
Przygotować sos:
Na patelni rozgrzać masło, posypać je mąką i mieszając smażyć przez 1 minutę. Rozprowadzić śmietaną i gdy zawrze, zestawić z ognia. Dodać sos sojowy, dokładnie wymieszać i przelać do sosjerki.