Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Placek czeski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z podanych składników szybko zrobic ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3

Placek czeski

Składniki:

Placek czeski

 

Sposób przygotowania:

Placek czeski
Z podanych składników szybko zrobic ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Przygotowac krem: Część mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem. Resztę zimnego mleka zostawić i rozpuścić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać obie mąki, gotować ciągle mieszając. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego kremu. Na koniec dodać sok. Jeden placek przełożyć powidłem śliwkowym, drugi kremem. Ciasto posypać pudrem, polukrować lub polać polewą.