jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek dożdżowy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienity placek na deser do kawy i herbaty

Placek dożdżowy z jabłkami

Składniki:

Placek dożdżowy z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Placek dożdżowy z jabłkami
Stopić 4 dag masła, dolać mleka. Utrzeć mąkę, jajko, 3 łyżki cukru, sól i skórkę z cytryny. Rozrobić drożdże. Letnie mleko i tłuszcz zmieszane dolać i wszystko zagnieść. Odstawić przykryte na 20 minut w ciepłe miejsce. Zagnieść raz jeszcze i odstawić na 20-30 minut. Zmieszać sok z cytryny z około 1/2 litra wody. Jabłka umyć, obrać, przepołowić i wykroić środki jabłek z pestkami. Połówki jabłek głęboko ponacinać i włożyć do wody zmieszanej z sokiem cytrynowym. Ciasto drożdżowe ugnieść i rekoma wyłożyć płasko brytfannę natłuszczoną i posypaną mąką. Połówki jabłek gęsto ułożyć na ciasto i powciskać. posypać migdałami i pozostałym cukrem. Pozostały tłuszcz ułożyć w małych płatkach na placku. Piec w podgrzanym uprzednio do temp. 200 stop.C. piekarniku przez 30 minut. Podgrzą konfiturę. Przepuścić przez sitko, udekorować nią placek.