Sposób przygotowania:
Placek kakaowy z masą grysikową
Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę,cukier waniliowy, przesiewamy cukier puder, kakao, 2 łyżki mąki zwykłej i proszek do pieczenia.Siekamy. Na końcu dodajemy jajko, siekamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie bardzo twarde można dodać łyżkę śmietany. Dzielimy na dwie części. Wałkujemy na wielkość blachy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy osobno w temp 180st ok 25 minut.Masa: 1,5 szklanki mleka z 2 łyżkami masła i cukrem waniliowym stawiamy na małym ogniu. W pół szklanki rozrabiamy grysik.Wlewamy na gotujące mleko i mieszając gotujemy ok 3 minuty. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy masę grysikową i dokładnie ucieramy. Ubieramy ok 4 łyżki masy, a do reszty dodajemy rodzynki. Mieszamy. Przekładamy: placek I- masa z rodzynkami- placek II- cienka warstwa masy- polewa.Składniki na polewę roztopić na małym ogniu, lub w kąpieli wodnej. Skropić nią wierzch placka. Można również zrobić polewę z podwójnej porcji lub kupić gotową i rozsmarować na całości.