rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Placek kakaowy z masą grysikową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis jest bardzo stary. Moja Mama dostała go od kogoś wiele lat temu, a robi go praktycznie na każde święta.

Placek kakaowy z masą grysikową

Składniki:

Placek kakaowy z masą grysikową

 

  • Na blaszkę 36x24cm:

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki zwykłej

 

  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 płaskich łyżek grysiku błyskawicznego
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka masła
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Placek kakaowy z masą grysikową
Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę,cukier waniliowy, przesiewamy cukier puder, kakao, 2 łyżki mąki zwykłej i proszek do pieczenia.Siekamy. Na końcu dodajemy jajko, siekamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie bardzo twarde można dodać łyżkę śmietany. Dzielimy na dwie części. Wałkujemy na wielkość blachy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy osobno w temp 180st ok 25 minut.Masa: 1,5 szklanki mleka z 2 łyżkami masła i cukrem waniliowym stawiamy na małym ogniu. W pół szklanki rozrabiamy grysik.Wlewamy na gotujące mleko i mieszając gotujemy ok 3 minuty. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy masę grysikową i dokładnie ucieramy. Ubieramy ok 4 łyżki masy, a do reszty dodajemy rodzynki. Mieszamy. Przekładamy: placek I- masa z rodzynkami- placek II- cienka warstwa masy- polewa.Składniki na polewę roztopić na małym ogniu, lub w kąpieli wodnej. Skropić nią wierzch placka. Można również zrobić polewę z podwójnej porcji lub kupić gotową i rozsmarować na całości.