Sposób przygotowania:
Placek kruchy z makiem
Ciasto:
Wszystko posiekać i zarobić, rozwałkować cienko na blaszkę, posmarować białkiem i nałożyć masę z maku.
Mak:
Mak sparzyć, wrzącą wodą, gdy się ustoi wodę z maku zlać, mak wyłożyć na durszlak lub sito aby obciekł. Zemleć 2 razy przez maszynkę, dodać cukier z cytryny, wanilię, można dodać rodzynki, różę, figi, orzechy. Przy końcu dodać 2 surowe białka. Dobrze wymieszać. Utartą masę wyłożyć na placek, równo rozsmarować, piec około 1/2 godziny. Po upieczeniu polukrować.
Taki sam mak można zawijać w ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże dać do naczynia, dodać łyżeczkę cukru, rozetrzeć, dodać letnie mleko, 1/2 szklanki cukru, żółtek i masła, dodać sól i mąki tyle aby ciasto było trochę gęściejsze jak na bułki. Bardzo dobrze wymieszać, dodać zapach, skórkę pomarańczową lub cytrynową, albo wanilię. Można do ciasta dać rodzynki. Gdy ciasto wyrośnie cienko rozwałkować, smarować białkiem, nałożyć mak, zwijać. Nakłuć widelcem i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć spodem do góry aby wystygł.
Wszystko posiekać i zarobić, rozwałkować cienko na blaszkę, posmarować białkiem i nałożyć masę z maku.
Mak:
Mak sparzyć, wrzącą wodą, gdy się ustoi wodę z maku zlać, mak wyłożyć na durszlak lub sito aby obciekł. Zemleć 2 razy przez maszynkę, dodać cukier z cytryny, wanilię, można dodać rodzynki, różę, figi, orzechy. Przy końcu dodać 2 surowe białka. Dobrze wymieszać. Utartą masę wyłożyć na placek, równo rozsmarować, piec około 1/2 godziny. Po upieczeniu polukrować.
Taki sam mak można zawijać w ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże dać do naczynia, dodać łyżeczkę cukru, rozetrzeć, dodać letnie mleko, 1/2 szklanki cukru, żółtek i masła, dodać sól i mąki tyle aby ciasto było trochę gęściejsze jak na bułki. Bardzo dobrze wymieszać, dodać zapach, skórkę pomarańczową lub cytrynową, albo wanilię. Można do ciasta dać rodzynki. Gdy ciasto wyrośnie cienko rozwałkować, smarować białkiem, nałożyć mak, zwijać. Nakłuć widelcem i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć spodem do góry aby wystygł.