rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Placek makowo- orzechowo- serowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie.

Placek makowo- orzechowo- serowy

Składniki:

Placek makowo- orzechowo- serowy

 

  • Na blachę 36x24 cm

 

  • Ciasto ucierane:

 

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 4 jajka
  • 20 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

 

  • Ciasto orzechowe:
  • 20 dkg zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

 

  • Ciasto makowe:
  • 25 dkg maku
  • 1 łyżka dżemu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 kostki masła
  • 2 całe jajka
  • olejek migdałowy
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek

 

  • Ciasto serowe:
  • 1 kg sera
  • 1 kostka masła
  • 30 dkg cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 8 jaj
  • 1 budyń śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Placek makowo- orzechowo- serowy
Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy.Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą.Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut.