Sposób przygotowania:
Sero-makowiec szachownica
Ser miele dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję do sera, mieszam. Dodaję cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubijam na sztywno pianę, wszystko razem mieszam. Mak parzę, przecedzam, studzę. Mielę dwa razy przez maszynkę. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję do maku, mieszam. Dodaję dżem, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, mieszam. Z białek ubijam piane, dodaję do masy makowej, delikatnie mieszam. Dużą blachę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Kładę na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (żeby było na przemian, najpierw jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna a na jasną ciemna, i tak do wyczerpania składników). Piekę około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Studzę ciasto w piekarniku.