mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Sero-makowiec szachownica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, dość pracochłonny wypiek, niezwykle smaczny :)

Sero-makowiec szachownica

Składniki:

Sero-makowiec szachownica

 

 

  • masa makowa:
  • 25 dag maku (prawie 2 szkl)
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 słoika dżemu (wiśniowy, owoce leśne)
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sero-makowiec szachownica
Ser miele dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję do sera, mieszam. Dodaję cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubijam na sztywno pianę, wszystko razem mieszam. Mak parzę, przecedzam, studzę. Mielę dwa razy przez maszynkę. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję do maku, mieszam. Dodaję dżem, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, mieszam. Z białek ubijam piane, dodaję do masy makowej, delikatnie mieszam. Dużą blachę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Kładę na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (żeby było na przemian, najpierw jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna a na jasną ciemna, i tak do wyczerpania składników). Piekę około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Studzę ciasto w piekarniku.