Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Placek Szampański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszny placek. Prezentuje się bardzo wytwornie i robi wrażenie na każdym stole!

Placek Szampański

Składniki:

Placek Szampański

 

  • CIASTO:
  • 1/2 szkl. rodzynków
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów
  • 1/2 szkl kokosu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 6 białek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • KREM:
  • 1 puszka brzoskwiń (820g) duża
  • 600ml mleka
  • 200g. masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

 

  • Ponadto:
  • 2 opakowania ciastek delicji
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Placek Szampański
CIASTO:
*Rodzynki sparzyć.
* Białka ubić na sztywno. Dodać zółtka, cukier, przesiane kakao z mąką i proszkiem, a na końcu bakalie. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę. Piec 30min w temp. 175stopni.

KREM:
* Budynie ugotować na mleku. Przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.
* Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i sok z cytryny - ucierać.
* Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę wymieszać z kremem.

PLACEK SZAMPAŃSKI:
*Galaretkę przygotować według przepisu ale tylko w 750ml wody, odstawić do lekkiego stężenia.
* Na wystudzone ciasto wyłożyć krem.
* Delicje namoczyć w soku z brzoskwiń i ułożyć na masie
* Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.