mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Placek z kaszką i powidłami wiśniowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszny placek z ciasta kruchego z kaszką

Placek z kaszką i powidłami wiśniowymi

Składniki:

Placek z kaszką i powidłami wiśniowymi

 

  • CIASTO:
  • 3szkl mąki krupczatki
  • 1szkl cukru
  • 70g margaryny
  • 70g miodu
  • 2jajka
  • 3łyżki śmietany
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • MASA:
  • 4szkl mleka
  • 1,5szkl cukru pudru
  • 400g masła
  • 4żółtka
  • 8łyżek kaszy manny
  • PONADTO:
  • 150g powideł wiśniowych
  • 2op galaretki pomarańczowej
  • 2mandarynki
  • 1mała kiść winogron
  • tłuszcz do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Placek z kaszką i powidłami wiśniowymi
Blaszkę 24x36cm natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. CIASTO: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy, dokładnie szybko zagnieść, podzielić na 3części. Każdą część rozwałkować i przełożyć do blaszki. Każdy placek piec 20 minut.
MASA: Kaszę ugotować na mleku, ostudzić. Cukier utrzeć z masłem i żółtkami. Dodawać po łyżce kaszki i utrzeć na pulchną masę.
PLACEK: Galaretkę przyżądzić wg opisu na opakowaniu. Każdy płat ciasta posmarować powidłami, przełożyć masą. Ułożyć jeden na drugim. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki. Winogorno umyć, większe owoce przekroić na połówki. Ciasto udekorować owocami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na min 2godziny.