karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Placek z kiełbasą po węgiersku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo smaczne danie. Zrobiłam to pierwszy raz, ale naprawdę dobrze doprawione, stało się ulubionym daniem domowników!

Placek z kiełbasą po węgiersku

Składniki:

Placek z kiełbasą po węgiersku

 

 

  • Kiełbasa po węgiersku:
  • 2-3 pęta kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • koncentrat pomidorowy
  • 1-2 cebule

 

Sposób przygotowania:

Placek z kiełbasą po węgiersku
Umyć, obrać ziemniaki. Zetrzeć je na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt wiele soku, podsypać bułką tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do ziemniaków. Usmażyć jak placki ziemniaczane, ale większe i grubsze. Prawie jak wielkość patelni. Z kiełbasy ściągnąć skórkę. Pokroić w kostkę. Tak pokrojoną przełożyć do naczynia. Ja robię bez tłuszczu, gdyż kiełbasa pod wpływem goraca sama go puści, dzięki czemu końcowy sos jest bardziej aromatyczny. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać wodą (ok. 3/4 szklanki). Gdy cebula i kiełbasa zmiękną, dodać koncentrat (kilka łyżeczek), tak aby wszystko się zaczerwieniło i zgęstniało jak sos. Gdy wszystko jest gotowe układać kiełbasę wewnątrz placka i składać jak tortillę. Należy pamiętać, aby tak rozłożyć sobie czas i pracę, żeby placki nam nie ostygły. Gdy będziemy składać zimne placki jest większa szansa, że mogą się złamać, dlatego lepiej to robić na ciepło.