madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Placek z orzechami i masą karmelową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pracochłonne, ale pyszne ciasto.

Placek z orzechami i masą karmelową

Składniki:

Placek z orzechami i masą karmelową

 

Sposób przygotowania:

Placek z orzechami i masą karmelową
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze. Następnie sporządzamy karmel: składniki przeznaczone na karmel przekładamy do małego garnka i zagotowujemy, ciągle mieszając. Karmel gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie gorący karmel wykładamy na cieście rozwałkowanym i ułożonym w blaszce. Blachę z ciastem i karmelem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 40 minut. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na oddzielnej blaszce. Pieczemy również w temp. 180*C około 40 minut. W tym czasie jak placki się pieką, przygotowujemy budyń. Z podanym składników gotujemy budyń na wolnym ogniu. Gdy budyń już będzie miała odpowiednią konsystencję zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy porcjami przestudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na placek, następnie na masę kładziemy placek z karmelem, lekko dociskamy.