Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem, jabłkiem i śliwkami
Niewielką ilość mleka podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zarobią i zaczną rosnąć dodajemy je do mąki, jajek, cukru i 1 opak. cukru waniliowego. Następnie dodajemy roztopioną ciepło margarynę i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za gęste należy dolać odrobinę mleka. Do wyrobionego ciasta (powinno łatwo odchodzić od miski) dodajemy rodzynki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Owoce dokładnie myjemy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy 1 łyż cukru. Odstawiamy, następnie nadmiar soku odlewamy, a rabarbar niezbyt dokładnie miksujemy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do formy (ja użyłam keksówki). Wierzch smarujemy rabarbarem. Na to układamy śliwki i posypujemy pokrojonym jabłkiem. Całość oprószamy cynamonem. Składniki kruszonki zagniatamy i kruszymy ją na wierzchu ciasta. Na koniec posypujemy cukrem waniliowym. Ciasto pieczemy w 190 stopniach ok 1 godziny. Smacznego.