Sposób przygotowania:
Placek ziemniaczany z gulaszem
1. Mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec i dodajemy do niego paprykę. Nieco ją podsmażamy. Przekładmay do niej mięso i smażymy z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju nieco ją soląc do smaku. Gotową dodajemy do mięsa. Pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy z pietruszką i solą. Przekładmay do garnka. Paprykę kroimy w kawałki i również lekko podsmażamy. Przekładamy do mięsa z cebulą i pieczarkami. Dodajemy kminek, drobniutko pokrojone papryczki oraz kilka ziarenek pieprzu. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Gotowy gulasz zaklepujemy śmietaną i mąką.2. Ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy nieco wody jaka się wytworzy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. 3. na rozgrzanej patelni smażymy placki. każdy powinien być wielkości patelni i powinien być nieco grubszy. 4. Placki są najlepsze jeśli wyjdą nam nieco chrupiące. Smażymy je po tym jak gulasz będzie już gotowy. 5. Na talerz wykładamy placek. Wykładamy na niego gulasz i dekorujemy posiakaną pietruszką i bazylią.
gusia1000