Sposób przygotowania:
Placki Eli z gulaszem
Mięso pokroić w większą kostkę.Pieczarki mniejsze przekroić na pół,a większe na ćwiartki.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso obsmażać partiami na oleju i odkładać do rondla.Na pozostałym po mięsie oleju przesmażyć pieczarki z cebulą i dodać do mięsa.Dodać czosnek,paprykę w proszku,pieprz,przyprawy,podlać wodą i dusić pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie,Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu mieszając i zagotować.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do placków i odsączyć.Wodę z placków zostawić do odstania.Cebulę i czosnek zmiksować na miazgę.Do potartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku.Wodę zlać z nad skrobii.Skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszac masę na placki.Smażyć na oleju duże placki.Na połowę placka wyłożyć gulasz,przykryć drugą połową i polać sosem.Smacznego!
Ziemniaki zetrzeć na tarce do placków i odsączyć.Wodę z placków zostawić do odstania.Cebulę i czosnek zmiksować na miazgę.Do potartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku.Wodę zlać z nad skrobii.Skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszac masę na placki.Smażyć na oleju duże placki.Na połowę placka wyłożyć gulasz,przykryć drugą połową i polać sosem.Smacznego!
Jojo
basaii