eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Placki Eli z gulaszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne,sycące danie obiadowe.

Placki Eli z gulaszem

Składniki:

Placki Eli z gulaszem

 

  • Gulasz:
  • 1 kg łopatki wierzowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku(kto lubi może dać więcej)
  • 2 kostki mięsne winiary
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • pieprz,przyprawy według uznania
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Placki Eli z gulaszem
Mięso pokroić w większą kostkę.Pieczarki mniejsze przekroić na pół,a większe na ćwiartki.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso obsmażać partiami na oleju i odkładać do rondla.Na pozostałym po mięsie oleju przesmażyć pieczarki z cebulą i dodać do mięsa.Dodać czosnek,paprykę w proszku,pieprz,przyprawy,podlać wodą i dusić pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie,Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu mieszając i zagotować.

Ziemniaki zetrzeć na tarce do placków i odsączyć.Wodę z placków zostawić do odstania.Cebulę i czosnek zmiksować na miazgę.Do potartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku.Wodę zlać z nad skrobii.Skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszac masę na placki.Smażyć na oleju duże placki.Na połowę placka wyłożyć gulasz,przykryć drugą połową i polać sosem.Smacznego!