Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku Edzi
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków na miazgę, odstawić na durszlaku, żeby odsączyć nadmiar wody (wodę zbieramy w misce, aby uzyskać skrobię ziemniaczaną). Cebulę i czosnek obieramy i również ścieramy na miazgę. Wszystko razem wkładamy do miski, delikatnie wylewamy wodę po ziemniakach, a uzyskaną skrobię dodajemy do masy. Wbijamy 2 jajka i 2 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie placki wielkości patelni, z obu stron na złoto. Mięso kroimy w kostkę i cebulę również. Obsmażamy na oliwie i doprawiamy. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie zaciągamy śmietaną rozrobioną z mąką. Na talerz kładziemy placek, połowę polewamy gulaszem i posypujemy startym na grubych serem. Placek składamy i górę również polewamy gulaszem, posypujemy serem i posiekana natką pietruszki.