Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezwykle inne placki ziemniaczane z warstwą mięsa drobiowego. Smakują rewelacyjnie i wyglądają również nietypowo.

Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka

Składniki:

Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka

ziemniaki

  • Placki:
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • Farsz:
  • 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności od wielkości, może być inne mięso drobiowe)
  • 1 mała cebula
  • Ponadto:
  • olej
  • Sos:
  • 150g serka topionego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki masła
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka
Farsz z mięsa:

Ćwiartki z kurczaka należy ugotować w rosole, oddzielić od kości i zmielić maszynką lub blenderem. Cebulkę podsmażyć i zmieszać z mięsem. (W przypadku jeśli farsz jest za suchy można dodać odrobinę rosołu.)

Placki:

Ziemniaki zetrzeć na drobną papkę (tarką lub maszynką). Dodać jajko, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić wg własnego smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wyłożyć łyżką trochę masy, na to farsz i przykryć ponownie masą z ziemniaków. (Farsz powinien się znajdować na samym środku placka.) Smażyć na niedużym ogniu z obu stron. Odsączone na ręczniku kuchennym polać ciepłym sosem.

Sos serowo-czosnkowy:

Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na masełku. Na patelnię dodać śmietanę, mleko i pokrojony serek. Całość dokładnie mieszać aż masa się połączy a serek rozpuści. Jeśli sos jest za gęsty - dolać mleka. Sos doprawić pieprzem.