Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka
Farsz z mięsa:
Ćwiartki z kurczaka należy ugotować w rosole, oddzielić od kości i zmielić maszynką lub blenderem. Cebulkę podsmażyć i zmieszać z mięsem. (W przypadku jeśli farsz jest za suchy można dodać odrobinę rosołu.)
Placki:
Ziemniaki zetrzeć na drobną papkę (tarką lub maszynką). Dodać jajko, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić wg własnego smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wyłożyć łyżką trochę masy, na to farsz i przykryć ponownie masą z ziemniaków. (Farsz powinien się znajdować na samym środku placka.) Smażyć na niedużym ogniu z obu stron. Odsączone na ręczniku kuchennym polać ciepłym sosem.
Sos serowo-czosnkowy:
Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na masełku. Na patelnię dodać śmietanę, mleko i pokrojony serek. Całość dokładnie mieszać aż masa się połączy a serek rozpuści. Jeśli sos jest za gęsty - dolać mleka. Sos doprawić pieprzem.
Ćwiartki z kurczaka należy ugotować w rosole, oddzielić od kości i zmielić maszynką lub blenderem. Cebulkę podsmażyć i zmieszać z mięsem. (W przypadku jeśli farsz jest za suchy można dodać odrobinę rosołu.)
Placki:
Ziemniaki zetrzeć na drobną papkę (tarką lub maszynką). Dodać jajko, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić wg własnego smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wyłożyć łyżką trochę masy, na to farsz i przykryć ponownie masą z ziemniaków. (Farsz powinien się znajdować na samym środku placka.) Smażyć na niedużym ogniu z obu stron. Odsączone na ręczniku kuchennym polać ciepłym sosem.
Sos serowo-czosnkowy:
Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na masełku. Na patelnię dodać śmietanę, mleko i pokrojony serek. Całość dokładnie mieszać aż masa się połączy a serek rozpuści. Jeśli sos jest za gęsty - dolać mleka. Sos doprawić pieprzem.