Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki ziemniaczane na drożdżach.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki ziemniaczane można smażyć na smalcu.

Placki ziemniaczane na drożdżach.

Składniki:

Placki ziemniaczane na drożdżach.

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane na drożdżach.
Drożdże wymieszać w pół szklanki ciepłego mleka, odłożyć w ciepłe miejsce. Ugotowane ziemniaki przemleć w maszynce. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce, odsączyć na sicie z nadmiaru wody, włożyć do miski, zalać pozostałym wrzącym mlekiem, przestudzić. Gdy przestygną dodać ugotowane ziemniaki, żółtka, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyrośnięte drożdże, zioła prowansalskie, przysmażoną na maśle cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić. Formować niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące.