Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
SOS GRZYBOWY: Grzyby moczymy w szklance wody. Jedną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku. Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której moczyliśmy grzyby. Dodajemy jeszcze szklankę wody, liście laurowe, ziele angielskie. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2o minut. Gdyby sos za bardzo się zredukował, należy dolać jeszcze trochę wody. Pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PLACKI ZIEMNIACZANE: obrane ziemniaki i dwie cebule trzemy na tarce, dodajemy 1 jajko i 2 łyżki mąki , wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i magi. Na rozgrzanej oliwie smaży,my niewielkie placki. Po usmażeniu placki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładamy placki na talerz, polewamy sosem grzybowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
PLACKI ZIEMNIACZANE: obrane ziemniaki i dwie cebule trzemy na tarce, dodajemy 1 jajko i 2 łyżki mąki , wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i magi. Na rozgrzanej oliwie smaży,my niewielkie placki. Po usmażeniu placki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładamy placki na talerz, polewamy sosem grzybowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!