Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Placki ziemniaczane z szynką i sosem pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane po wiejsku z szynką i sosem pieczarkowym- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Polecam!!!

Placki ziemniaczane z szynką i sosem pieczarkowym

Składniki:

Placki ziemniaczane z szynką i sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczne

Sos pieczarkowy

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z szynką i sosem pieczarkowym
1. Placki:

Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony.

2. Sos pieczarkowy:

Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut. Następnie pieczarki zalewam śmietaną. Duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

3. Usmażone placki wykładam na talerz. Podaję z sosem pieczarkowym.