Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane ze schabem
Placki ziemniaczane: Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dajemy na chwilę na cedzak aby odciekły.Cebulę oczyszczamy i myjemy. Kroimy drobno. Do ziemniaków dodajemy cebulę, śmietanę mąki i jajko. Przyprawiamy. obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem, dokładnie wyrabiając masę na placki. Przyprawiamy. Smażymy na oleju. Mięso: Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i dusimy w niedużej ilości wody z kostką rosołową. Przyprawiamy przyprawami, gdy będzie miękkie odsączamy je z wody. Sos: Na wodzie z mięsa przygotowujemy sos. Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wody. Gotujemy gdy będą miękkie robimy sos dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy i przyprawiamy. Wykonanie: placek ziemniaczany- kawałek mięsa-placek ziemniaczany- polewamy sosem