Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do tych placuszków można dodać łyżkę utartego chrzanu.

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

Placuszki z gotowanych ziemniaków

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać do ziemniaków, wsypać obie mąki, szczypiorek, dodać żółtka, śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Upieczone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym.