Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Plastry cukinii, nadziewane feta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie przysmaki mozna jesc w Bulgarii..albo samemu zrobic :)

Plastry cukinii, nadziewane feta

Składniki:

Plastry cukinii, nadziewane feta

 

  • 2 cukinie, takie grubsze
  • 200g sera owczego, w zamian moze byc feta
  • 1 pomidor
  • zielony koperek
  • 1 jajko
  • sol i pieprz
  • maka - najlepsza jest krupczatka
  • olej do obsmazania

Sposób przygotowania:

Plastry cukinii, nadziewane feta
Cukinie umyc, pokroic w plastry o grubosci ok. 5 mm. Posolic je i zostawic na 30 minut, po czym przed uzyciem osuszyc w papierze kuchennym lub sciereczce. Przesmazyc je lekko na oleju aby zmiekly. Ser pokruszyc widelcem. Pomidor pokroic w drobniutka kostke, nasionka usunac - poniewaz zrobilyby zbyt mokry farsz. Koper pokroic drobno. wymieszac wszystko razem, dodajac jajko i przyprawic sola i pieprzem. Brac jeden plaster cukinii, nakladac na niego troche sera przykrywac drugim plastrem i otoczyc calosc w mace nastepnie w rozbeltanym jajku i znowu w mace. Olej rozgrzac w patelni, musi byc go na tyle duzo aby cukinie lekko w nim plywaly. Kto chce moze uzyc frytkownicy. Obsmazac na zloty kolor i wyciagac z oleju ukladajac na papierze kuchennym, aby wciagnal nadmiar tluszczu. Podawac z tzatzikami, lub kwasna smietana :) tak je sie to danie w Bulgarii (tzatziki inaczej sie tam nazywaja- chodzi o ogorek zielony, potarty, posolony i popieprzony z dodatkiem czosnku i calosc wymieszana z jogurtem, czy tez gestmy kwasnym mlekiem )