Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

podroby drobiowe z warzywami (Chiny)

         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dokładnie umyć wszystkie cząści drobiu i pokroić na małe kawałki. Roztopił smalec

podroby drobiowe z warzywami (Chiny)

Składniki:

podroby drobiowe z warzywami (Chiny)

 

  • 50 dag szyjek i skrzydełek drobiowych
  • 25 dag podrobów z kurcząt (wątróbki i żołądki)
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 2 spore marchewki
  • 1/2 średniego buraka cukrowego
  • 4 duże ziemniaki
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • łyżka smalcu
  • kilka listków świeżej mięty
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

podroby drobiowe z warzywami (Chiny)
Dokładnie umyć wszystkie cząści drobiu i pokroić na małe kawałki. Roztopił smalec na patelni, włożyć kawałki drobiu, po wierzchu posypać nieco mąką i smażyć, ciągle mieszając. Gdy mięso się zrumieni, dodać roztarty czosnek i posiekaną cebulą. Dolać pół szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem. W czasie duszenia miąsa dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Gdy wszystko zmięknie, dodać pieprz, sól, przecier pomidorowy i posiekand liście mięty, odstawić. Fasolką szparagową umyć i obrać z włókien, równiel marchew i buraka umyć, oskrobać i wszystko razem pokroić na bardzo małe kawałeczki. Podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do garnka z podrobami i wymieszać. Podawać na gorąco z ryżem.