Sposób przygotowania:
Poduszeczki z jabłkamiETAP 1
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, miód oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: jajka, cukier, sól oraz stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego przestudzony tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na równe kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce przygotowanego wcześniej jabłkowego nadzienia.
ETAP 3
Ciasto składamy na połowę, zamykając nadzienie w środku i jednocześnie formując poduszeczki. Brzegi dokładnie sklejamy przyciskając je widelcem. Dzięki temu otrzymamy dodatkowo wzorek.
ETAP 4
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem.
ETAP 5
Poduszeczki pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe smarujemy z wierzchu lukrem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty.
ETAP 6
NADZIENIE:Jabłka kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do nich cukier do smaku oraz cynamon. Całość smażymy około 15 minut. Jabłka nie powinny całkiem się rozgotować. Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę. Nadzienie pozostawiamy do ostygnięcia.
LauraLaura