Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Podwójna rolada z białej fasoli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bawiłam się z czerwoną fasolą teraz czas na biała i jasne ciasto. Tak jak w poprzednich wypiekach, warzywo sprawdza się znakomicie.

Podwójna rolada z białej fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podwójna rolada z białej fasoli

 

  • Ciasto: 300 g ugotowanej białej fasoli
  • 5 jajek
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki maślanki
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • czubata łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • zapach migdałowy
  • masa: 0,5 l czekoladowej kremówki
  • szklanka jagód
  • polewa: 5 kostek czekolady
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Podwójna rolada z białej fasoli
Fasolę, żółtka, olej, zapach, maślankę miksujemy razem. Następnie dodajemy sodę, kurkumę oraz mielone migdały. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec utrwalamy cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie z ciastem. Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Jeszcze ciepły placek przekładamy na dwie wilgotne ściereczki i każdą zwijamy do połowy ciasta. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, smarujemy nią zimne ciasto i posypujemy jagodami. Ponownie zwijamy. Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i robimy wzorki na cieście. Resztę wylewamy na łączeniu obu rolad, Zostawiamy do stężenia.
Podwójna rolada z białej fasoli
Trzysta gram ugotowanej fasoli to podstawa ciasta.
Podwójna rolada z białej fasoli
Do zmiksowanych mokrych składników, dodajemy kurkumę która da nam ładny kolorek.
Podwójna rolada z białej fasoli
Ciasto rolujemy na dwóch wilgotnych ściereczkach.
Podwójna rolada z białej fasoli
Zimne ciasto rozwijamy i smarujemy ubitą śmietanką oraz posypujemy jagodami.