PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny kolorowy obiad z delikatnym dorszem i polskim warzywami. Bogactwo kwasów omega, likopenu i witamin.

Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami

 

Sposób przygotowania:

Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami
Plastry pomidora układamy na folii aluminiowej jeden obok drugiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym układamy plaster mozzarelli i zapiekamy w piekarniku. Dorsza doprawiamy przyprawą uniwersalną i oprószamy mąką. Smażymy na oleju rzepakowym, zaczynając od strony bez skóry. Marchew i buraki obieramy. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw z ząbkami lub po prostu nożem wycinamy paseczki z warzyw. Mieszamy wszystko razem z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowego dorsza układamy na ciepłych plastrach pomidora z mozzarellą. Na górze kładziemy porcję warzywnych pasków i świeże zioła.
Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami
Etap 1 Najpierw przygotowujemy pomidory...
Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami
Etap 2 A następnie przyprawiamy dorsza...
Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami
Etap 3 Potem smażymy zaczynając od strony bez skóry.
Polędwica dorszowa z warzywnymi paskami
Etap 4 I układamy dorsza na ciepłych pomidorach.